2015. aug 14.

Emigránsok

írta: Kristóf Tarnay
Emigránsok

Az egyik szegedi optika "főnök asszonya" (esküszöm, így emlegetik) beszélget egyik ügyfelével.

- Budapestre kellett mennem. Voltam a Keletinél. Szörnyű ami ott van. Mindenütt ezek az emigránsok.

Nem hiába látták benne a vezetői kompetenciát, hiszen kiváló emberismeretről tanúskodik, hogy valaki ránézésre kiszúrja az éppen kivándorolni készülő magyarokat, akikből nyilván valóban elég sok fordul meg minden nap a budapesti pályaudvarokon.

- Te ezeknek mobiltelefonjuk van...

Na ja, nem azért, mert ez az egyetlen kommunikációs eszközük, miután több száz kilométert megtettek, nem, hanem azét, hogy amikor hosszú az út, addig Angry Birds-özhessenek rajta, egyértelmű.

... és Evian ásványvizük. Az a legdrágább!

Kétlem. De mindegy is, mely ásványvízmárkák vezetik az árlistát. Egyszerűen azt hinni, hogy a menekültek, akiknek ételük sincsen, és ha van forintjuk, sok esetben akkor sem szolgálják ki őket a közeli boltokban, így amijük van, azt legtöbbször kapták, majd komolyan válogatnak az ásványvíz-árkategóriák közt, és a legdrágábbat veszik meg, olyan, mint azt hinni, hogy ha magyarul fölírod egy plakátra, hogy utálunk, akkor megértik, és legalább arra jó, hogy megsértődjenek, nem csak arra, hogy az itthoni ellenzéki pártok ifjúsági szervezetei (a DK esetében 60 alatt mindenki) megmutassák, hogy milyen klasszul tudnak plakátpapírt szaggatni.

- Szörnyű. Na, de tegnap mi jót főztem...

Rendben van. Megnyugodtam. Nincs több politika. Foglalatoskodjon mindenki avval, amiben a legjobb...

Szólj hozzá