2015. sze 24.

Nyomkövető

írta: Kristóf Tarnay
Nyomkövető

Kezdetektől fogva LMP-szimpatizáns vagyok. Mondjuk ez sosem volt olyan fideszes típusú szimpátia, sosem volt Schiffer-kép a szobám ajtaján, egyszer egy plakátot kitettem (akkor nemrég alakultak meg), aztán egy idő után le is szedtem, mert túl nagy volt oda.

Sosem voltak nekem olyan párt (meg senki más sem), akiknek minden szava szentírás számomra. A női kvótát például kezdettől fogva nemes egyszerűséggel baromságnak tartottam. Odáig ugyanis egyetértek velük, hogy a nőknek egyenjogúságot kell adni a politikában (is), de ennyi. Ne essünk át a ló túloldalára mesterséges kvótákkal, lásd: a pozitív diszkrimináció már nem emancipáció (ez minden másra is érvényes).

De szimpatizáns voltam. És már el volt döntve, hogy első választóként majd klasszul behúzom az elempét. Még megvan otthon (valahol a fiókban... - nem, tényleg megvan) az első 2009-es kiadványuk, amely még a Humanista Párttal közösen jelent meg "Első szó jogán" címmel. Nagyon sajnáltam, amikor kettéváltak a PM-mel, és őszintén örültem, amikor láttam az idei választási adatokból: megvan a küszöb.

De most azonban alaposan elgondolkodtam ezen nézeteimen. Felfüggesztették azon Csongrád megyei LMP-képviselők párttagságát, mert nem értettek egyet azzal, hogy pártjuk nyomkövetőt rakna a menekültekre.

„Nyomkövetővel történő megfigyelést bűncselekménnyel alaposan gyanúsítható emberek esetén lehet alkalmazni, ahol fennáll a bűnismétlés vagy szökés gyanúja. Számunkra elfogadhatatlan a háború elől menekülő emberek eleve bűnösként történő kezelése, dehumanizálása. Felszólítjuk Schiffer András egykori jogvédő aktivistát, mint a törvénymódosítást hivatalosan benyújtó képviselőt, hogy vonja vissza ezt a javaslatot.”

- írják közleményükben. (Csak érdekesség: közben rákerestem a párt Csongrád megyei szervezetének amúgy nem olyan ritkán frissített Facebook-oldalára, ahol most egyetlen friss bejegyzés van, amely egy cikk Puzsér Róbert tollából, és amely - természetesen - egyetért a javaslatokkal.)

Nos, egyrészről a nyomkövetős javaslatról ugyanaz a véleményem, mint a kvótáról, így alapvetően a Csongrád megyeiekkel értek egyet. Másrészt ez az egész olyan fideszes. Nagyon sajnálom ezt. Egyfelől.

Másfelől azonban az LMP létrejöttének alapgondolata magában foglalja, hogy bár a pártnak komoly választási programja volt eddig mindig (nem úgy, mint egyes anélkül kérharmadot nyerő formációknak), de a párt filozófiája, az eddigi korrupt rendszertől való elfordulás, a "más" politizálás megalakulása óta magában hordoz természetesen egyfajta útkeresést. Én amikor ezt annak idején még a (régi) HírTV kiírta, akkor úgy értékeltem, hogy ez a párt elbagatellizálása, de - ha nem ez a szándék, akkor - nem.

Ennek lett eredménye a PM-kiválás is, amely a párt mint közvetett demokráciabeli érdekképviseleti csoportosulás szempontjából rossz dolog, hiszen ha így folytatják, annak a vége szalámi lesz.

De ugyanakkor egyfajta természetes elkülönülése is egy újfajta szellemi műhely által "kitermelt" értelmiségi, képviselő csoportoknak. De ilyen az egész ellenzék is.

Ez mind egy dolgot bizonyít: egy pártba egyesülni, meg hasonlók - hülyeség. Valódi demokrata összefogásra van szükség (nem szeretném az elcsépelt szavak egyikét sem használni, de japánul nem tudok). Nem olyanra, amilyen 2014-ben "volt" (Amikor állítólag nem is akartak nyerni, és azt mondták: "hagyni kell Orbánt nyerni, majd a nép meglátja, milyen" - persze, savanyú a szőlő), hanem higgadt, átgondolt formációra.

És ennek hogy lehet nekifogni. Minden politikusnak, és politizálni szándékozó szakembernek és civilnek megmondjuk: ha mi kerülünk hatalomra, minden politkus minimálbért kap. Akinek ez nem tetszik, az hazamehet. ("el lehet innen menni"- Gy. F.).

Aztán kezdődhet a közös munka. Muszáj. Különben? Az lesz, amit Vágó Gábor mondott a Demosz 1-en Szegeden: utánunk jön a Jobbik és a vízözön.

Szólj hozzá

pm nyomkövető LMP