2015. sze 10.

Mindennapos éneklés?

írta: Kristóf Tarnay
Mindennapos éneklés?

Nem mindennapos énekóra lesz az iskolákban, hanem mindennapos éneklést szeretnének Balog Zoltán humánminiszter szerint , aki tájékoztatóján megjegyezte, hogy van olyan köznevelési intézmény, ahol mindennap van éneklés: ez az óvoda. Azt is mondta, hogy „a rendszeres éneklés növeli az információk befogadását és feldolgozását”.

Arról is beszélt, hogy szorgalmazzák a kórusok alakulását (arról nem, hogy erre pénzt is adnának).

Nos, ez idáig nagyon becsülendő. Rengeteg iskolában működnek kórusok, iskolánké például rendkívül sikeres, tavaly ismét Év kórusa díjjal jutalmazták.

Csakhogy ide, és például intézményünk ének tagozatára  olyanok jelentkeznek (és nyernek felvételt), akiknek van egy bizonyos képessége az éneklésre.

Van, aki így született. Van, aki nem.

E sorok írójának hangja például nem csak betölti a teret, de ki is üríti. Így bár nagyon szórakoztató volt, amikor a Miniszter Úr a sajtótájékoztatón elénekelte kedvenc népdalát, az ilyen képességhez, és nem csupán elszántsághoz kötődő tevékenységet, mint a dalolás, amely nagyon szép tud lenni, ha olyanok csinálják, akiknek megy, mindenki számára mindennap kötelezővé tenni igen hibás elképzelés.

Persze biztos jobb, mint a mindennapos tesi, mert itt legalább nem lesznek olyan gondok, hogy nincsen elég terem az énekléshez.

Énekelni tehát bárhol lehet. De én nem hiszem, hogy bárkinek.

Szólj hozzá